Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt
cukier 20 dag
mąka pszenna 65 dag
olej 250 ml
marchewka 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Masa cukrowa

budyń waniliowy 20 g
margaryna PALMA 125 g
woda 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 60 dag
aromat pomarańczowy
barwnik spożywczy do ciast pomarańczowy
barwnik spożywczy do ciast zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
4
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
5
Krem budyniowy:
W 100 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.

Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.

Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe foto
6
Lukier plastyczny do obłożenia:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono.

Do ciasta wykorzystałam 1/2 lukru, resztę zamroziłam.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 15.10.2015 11:09
Przepiękne ciasto :)
Megi 10.09.2015 07:13
super pomysł na ciasto z obłożonym lukrem plastycznem-rewelacja
Monika-twin 18.11.2014 22:39
Marchewkowy wyglad-super.
Barbara13 18.11.2014 22:28
pyszne ciacho i fajnie udekorowane :)
Stenka 18.11.2014 18:34
kształt powala
Lucan 18.11.2014 18:09
fajne wykonanie:)
turkus3 18.11.2014 18:00
bombowa marchewka - super pomysł na przyozdobienie ciasta !!!
caralajna 18.11.2014 16:24
bardzo fajnie wygląda
pajbek 18.11.2014 16:23
Bardzo fajny pomysł, efekt super i zapewne bardzo smakowite :-)
Konczi 18.11.2014 15:34
Ależ świetnie wygląda! Rewelacyjnie wręcz !
marcia7 18.11.2014 15:15
działo sztuki
kasia.s 18.11.2014 13:30
Świetny pomysł:)
ada.la 18.11.2014 13:20
wygląda rewelacyjnie
jola91 18.11.2014 13:10
Śliczna marcheweczka
marenka 18.11.2014 12:57
Fajnie wygląda:)
VioletoweKucharzenie 18.11.2014 12:38
Dziękuję za tak miłe i ciepłe komentarze:-)
pestka 18.11.2014 11:30
piękne wykonanie
Malinka 18.11.2014 11:28
Super ciasto, a jego forma REWELACJA!!!!
gosia1988 18.11.2014 11:06
rewelacyjnie wygląda
wwwiolka 18.11.2014 11:03
Świetnie wygląda.
Magula 18.11.2014 10:49
pieknie podane
Marta Ryżek-Kalkowska 18.11.2014 10:48
o i jest ta wspaniała sodka marcheweczka :) pozdrawiam :)
erym 18.11.2014 10:24
no taka marchewke bym schrupala! chce sprobowac!
Habibi 18.11.2014 10:08
Śliczne przybranie, aż chce się wgryźć w tę marchewkę :)
Renataj 18.11.2014 09:41
Ale marchewa:) Pięknie się prezentuje - fajne,pomysłowe i pewnie smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak