Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny Król Karp w galarecie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 4 dzwonki
por 1 sztuka
seler korzeniowy 0,5 sztuki
marchew 1 sztuka
seler lub pietruszka 1 sztuka
woda zimna 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
natka pietruszki 3 gałązki
cytryna 1 sztuka
sałata karbowana 3 liście
Sól ziołowa jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz 1 szczypta do smaku

Porada

Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny Król Karp w galarecie

Kroki postępowania

1
Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
2
Karpia kroimy w dzwonki.
Krok 2 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
3
Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
Krok 3 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
4
Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
Krok 4 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
5
Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
Krok 5 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
6
Na półmisek wyłóż sałatę, pokrojone plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
Krok 6 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
7
Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 1litr rosołu i 2,5 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
Krok 7 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
8
Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin,aż do ściągnięcia.
Krok 8 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 25.12.2016 01:11
Wygląda pysznie
Grazyna0211 19.11.2016 09:01
smaczny karpik
Klausia 17.12.2015 21:29
zjadłabym :)
marcia7 16.10.2015 18:12
piękny taki karp
cukiereczek 20.11.2014 13:19
pięknie podane tak apetycznie
Marta Ryżek-Kalkowska 19.11.2014 16:06
DZIĘKUJĘ :)
Barbara13 18.11.2014 22:32
pysznie podany karpik:)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.11.2014 10:26
Ben-ka ja również filetuję, ale nie wszystko mi dokładnie wyjdzie - nie da się :))) jednak czy są ości czy nie to i tak się zajadam :)
ben-ka 18.11.2014 09:05
Żeby karp nie miał ości ja go filetuję i wszyscy ze smakiem go jedzą:)
irenka 17.11.2014 22:51
pychotka,moja ulubiona ryba
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 21:38
:) Dziękuję :) Tak ości to jego minus,ale smak tu jest plusem :)
Aannkaa82 17.11.2014 19:55
Uwielbiam karpia, ale te ości...
Ada-Gaba 17.11.2014 19:17
apetycznie podane
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 19:12
To prawda zajadać i uważać na ości :)
R'n'G Kitchen 17.11.2014 19:11
Świetny ,w sam raz na tegoroczne święta.
Noruas 17.11.2014 18:54
super karpik,nic tylko zajadać
Katarzyna59 17.11.2014 18:13
przepyszny karp

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak