Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto

mąka pszenna 2 szkalnki
masło 82% 125 gram
żółtko jajek 1 sztuka
woda 50 ml
cukier puder 4 łyżki

masa migdałowa

migdały 200 gram
masło 82% 120 gram
cukier puder 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka 1 łyżka

nadzienie śmietanowe

śmietana kremówka 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
galaretka niebieska 1 opakowanie
borówka amerykańska 250 gram
winogrona białe 300 gram

Porada

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i galaretki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

Kroki postępowania

1
Mąkę , masło i cukier puder lekko zagniatamy.
Krok 1 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
2
Następnie dodaję żółtko i wodę.
Krok 2 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
4
Zagniatamy na jednolita masę.
Krok 3 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
5
Rozwałkuj na odpowiedni rozmiar formy do tarty.
Krok 4 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
6
Wylep formę ciastem. Nakłuwając ją widelcem przed pieczeniem. Schowam do lodówki aby się schłodziło.
Krok 5 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
7
Migdały mielimy.
Krok 6 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
8
Wypełnienie migdałowe: Masło ucieram z pudrem na puch.
Dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
Krok 7 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
9
Taką masą wypełniamy tartę.
Krok 8 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
10
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut.
Upieczoną tartę studzimy.
Krok 9 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
11
Wcześniej galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklani gorącej wody ,wlewamy do podłużnego pojemnika i po zastygnięciu kroimy w paseczki i kostki.
Krok 10 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
12
Galaretkę układamy na naszej upieczonej tarcie lub dodajemy do ubitej kremówki i lekko mieszamy.
Krok 11 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
13
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder i przygotowaną żelatynę,która rozpuściłam w ciepłej wodzie.
Krok 12 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
14
Tak przygotowaną masę śmietanową wyłóż na wystudzoną tartę i wygładź na wierzchu tworząc kopiec. Udekoruj owocami i galaretką.
Krok 13 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto
15
Udekoruj owocami.
Krok 14 - Tarta migdałowa z borówkami i winogronem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 20.11.2014 16:08
Dziękuję - tez mi się podobają :) ktoś kiedyś nazwał to ciasto "statkiem kosmicznym"
Klausia 16.11.2014 17:40
jakie ładne kolory
Marta Ryżek-Kalkowska 15.11.2014 20:00
dziękuję :)
DorotaZ 13.11.2014 18:17
Smakowicie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 13.11.2014 14:50
dziękuję :)
Wacław 13.11.2014 10:04
znakomity Twój deser :-)
IKrakowianka 12.11.2014 23:10
Wygląda przepięknie, na pewno bardzo smaczna
Marta Ryżek-Kalkowska 12.11.2014 13:24
Dziękuję była śliczna i smaczna ...taka migdałowa.
caralajna 12.11.2014 12:52
wygląda bosko :)
berys18 12.11.2014 12:17
bardzo ładnie wygląda
adelajda 12.11.2014 10:49
Ładna kolorowa :))
cukiereczek 12.11.2014 09:39
jaka kolorowa super
Anna169Hosz 12.11.2014 09:10
Smaczna i świetnie dobrana kolorystyka - robi wrażenie!
zabcia117 12.11.2014 08:43
świetnie wygląda!
Wafelek2601 12.11.2014 08:37
Mniam, pyszności
engie23 12.11.2014 08:31
apetycznie wygląda
Magula 12.11.2014 07:55
musiała być pyszna
Krzysztof15 12.11.2014 06:36
smaczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak