Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros

3.0
(18)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Chlebki pita:

mąka pszenna 0,5 kilograma
woda 270-300 mililitrów
drożdże suche 10 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Nadzienie:

łopatka wieprzowa 350 gramów
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 1 łyżka
kapusta pekińska
pomidor
cebula biała
cebula czerwona

Sos:

jogurt naturalny 1 małe opaowanie
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros

Chlebki pita: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki.

Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać). Rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut.

Nadzienie: Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin, najlepiej na całą dobę. Zamarynowane mięso smażymy przed podaniem.

Sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.

Złożenie kebaba: Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, podsmażone mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :)

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.01.2015 13:22
lubię to :)
PaniMISIOWA 11.11.2014 20:58
ale apetyczny!
anemon 11.11.2014 19:57
Bardzo apetycznie wygląda.
Jadwiga/Jaga85 11.11.2014 18:57
Ale mi narobiłaś ochoty! Pysznie wygląda!
wwwiolka 11.11.2014 17:54
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 11.11.2014 17:04
Wygląda bardzo smakowicie!
Kuchenka 11.11.2014 16:50
świetne :)
Futka 11.11.2014 16:08
Pyszny gyrosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak