Przepis i sposób przygotowania na: kluski z twarogu i szpinaku w sosie pomidorowym
Zagotować wodę w garnku na kluski.
Szpinak, twaróg, czosnek i jajko rozdrobnić w rozdrabniaczu, przełożyć do miski. Dodać tartą bułkę. Formować kluski (powinno wyjść 6 z tych proporcji) obtaczać w mące.
Kluski gotować we wrzątku aż wypłyną 1 czy 2 minuty i wyłowić na talerz.
Sos.
Cebulę czosnek rozdrobnić, zeszklić na maśle. Dodać wodę i koncentrat, wymieszać, doprawić tymiankiem, bazylią lub innymi dowolnymi ziołami. Dodać sos sojowy i ocet winy, doprawić solą i pieprzem. Dusić minutę czy dwie.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos. Na to ułożyć kluski. Posypać serem pleśniowym lub innym.
Zapiec aż ser się rozpuści w piekarniku w temp około 180 stopni.
Serwować na talerze, smacznego.