Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 30 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
margaryna 25 dkg
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Orzechy

orzechy włoskie 25 dkg
cukier puder 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
margaryna 12 dkg
jajko 2 sztuki

Mak

mak 30 dkg
cukier puder 15 dkg
białko 2 sztuki
olejek migdałowy
Cynamon mielony Prymat
kawa 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

Ser

ser biały 50 dkg
margaryna 10 dkg
cukier puder 10 dkg
jajko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olejek pomarańczowy odrobina
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
Krok 1 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto
2
Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy.

Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów.
Krok 2 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto
3
. Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na orzechy i mak wlewamy ser i rozsmarowujemy,
Krok 3 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto
4
Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser.
Krok 4 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto
5
Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak ciasto wystygnie polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Krok 5 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 24.01.2017 09:18
wspaniałe ciasto,
Grazyna0211 04.10.2016 08:26
świetne ciasto
Iwona32 20.11.2014 12:57
Bardzo dobre ciacho:)
fotoviderek 06.11.2014 18:43
Moje smaki :)
Kejti 04.11.2014 18:46
Wpraszam się na kawkę :-)
Ola1young 04.11.2014 16:34
znakomite ciacho :)
Bernadeta1 04.11.2014 12:19
wygląda rewelacyjnie. Super że zostałaś wyróżniona za takie zdolności kulinarne
Wiesława1 04.11.2014 08:07
smakowite to ciacho
ben-ka 04.11.2014 07:59
Dużo tu wszystkiego....pewnie bardzo smaczne,to ciacho.
Hrabina w kuchni 03.11.2014 22:43
Smaczne ciasto.
marenka 03.11.2014 18:45
Lubię takie ciasta:)
Ada-Gaba 03.11.2014 18:30
znakomita propozycja na deser
Katarzyna59 03.11.2014 17:18
wspaniałe ciasto
Kuchenka 03.11.2014 17:17
fajne ciacho
agnieszka214 03.11.2014 16:19
i mozna zjesc fajny deserek
Janina 03.11.2014 16:12
Moje ulubione ciasto, często na święta takie piekę;)
Renata9 03.11.2014 14:52
bardzo smaczne to Twoje ciacho
Zdzisław 03.11.2014 14:51
takie słodkości to lubie bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak