Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY
Kroki postępowania
Foremkę keksową o pojemności co najmniej 1 litra wysmarować dokładnie olejem docierając we wszystkie zakamarki.
Można także wyłożyć foremkę papierem do pieczenia - również posmarować go olejem i posypać otrębami.
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ładnie wyrośnie - w mniejszych foremkach powinien wyrosnąć niemal po sam brzeg.
Piec 15 minut na samej dolnej grzałce, a następnie zmniejszyć temp. do 200*C i dopiekać 40-50 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch się nie spiekł za bardzo, można ponownie włączyć termoobieg na 10 minut.
Jeśli nie chce wyjść z foremki trzeba ostrożnie spróbować oddzielić go ostrym nożem lub metalową łopatką.
Nie kroić ciepłego chleba, bo będzie się rozpadał - najlepiej kroi się następnego dnia. Kilka dni pozostaje świeży.