Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN 150% hydracji

zakwas żytni 2 łyżki
mąka żytnia 200 g typ720
woda letnia 300 g

CIASTO właściwe

mąka żytnia 350 g typ720
otręby żytnie 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 7-8 g
woda letnia 170-200 g
melasa 50 g
kolendra mielona 1 łyżka

DO FOREMKI

olej rzepakowy
otręby żytnie

Porada

W tradycyjnym przepisie na chleb Borodinsky oprócz mielonej kolendry dodaje się jeszcze jej ziarenka, wysypując nimi formę i posypując wierzch chleba przed pieczeniem. * Oprócz melasy w oryginale jest słód jęczmienny, którego nie udało mi się kupić.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY

Kroki postępowania

1
Wieczorem, poprzedniego dnia przed pieczeniem, przygotować w wysokim naczyniu (np. słoik) zaczyn zakwasowy o hydracji 150% - wymieszać mąkę żytnią z letnią wodą oraz 2 łyżkami aktywnego zakwasu żytniego. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do zakwaszenia - ja stawiam koło kaloryfera.
Krok 1 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
2
Rano sprawdzić, czy zakwas pracuje - powinien być pełen drobnych bąbelków powietrza. Jeśli wygląda, jak poprzedniego wieczoru, to należy go jeszcze na kilka godzin odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
3
W misce połączyć żytnią mąkę i otręby, mieloną kolendrę, sól, zaczyn, melasę i letnią wodę.
Krok 3 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
4
Wymieszać łyżką do połączenia składników, ale dłuższe wyrabianie jest zbędne! Powinno powstać kleiste i lekko rozpływające się ciasto.
Krok 4 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
5
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C (na termoobiegu trwa to znacznie krócej, niż na klasycznych grzałkach).

Foremkę keksową o pojemności co najmniej 1 litra wysmarować dokładnie olejem docierając we wszystkie zakamarki.
Krok 5 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
6
Tuż przed przełożeniem ciasta wysypać żytnimi otrębami.

Można także wyłożyć foremkę papierem do pieczenia - również posmarować go olejem i posypać otrębami.
Krok 6 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
7
Łyżką nałożyć ciasto, którego powierzchni nie trzeba wyrównywać, ponieważ w trakcie wyrastania stanie się to samoczynnie. Nie powinno być go więcej, niż 2/3 wysokości blaszki.
Krok 7 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
8
Blaszkę z ciastem włożyć do dużego worka i zawiązać lub spiąć klamerką wlot - ja używam podłużnych woreczków po chlebie krojonym.

Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ładnie wyrośnie - w mniejszych foremkach powinien wyrosnąć niemal po sam brzeg.
Krok 8 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
9
Ostrożnie zdjąć worek, wierzch ciasta posypać otrębami i włożyć do rozgrzanego piekarnika spryskanego w tym momencie wodą, aby powstała para.

Piec 15 minut na samej dolnej grzałce, a następnie zmniejszyć temp. do 200*C i dopiekać 40-50 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch się nie spiekł za bardzo, można ponownie włączyć termoobieg na 10 minut.
Krok 9 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto
10
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Jeśli nie chce wyjść z foremki trzeba ostrożnie spróbować oddzielić go ostrym nożem lub metalową łopatką.

Nie kroić ciepłego chleba, bo będzie się rozpadał - najlepiej kroi się następnego dnia. Kilka dni pozostaje świeży.
Krok 10 - Chleb żytni zakwasowy z kolendrą - BORODINSKY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 01.09.2015 09:37
Ciekawie wyglada.
Habibi 25.10.2014 09:24
Borodinsky to jeden z najprostszych chlebów żytnich na zakwasie :) W zasadzie po odważeniu i wymieszaniu składników dalej robi się sam ;) To chleb dla zapracowanych osób, rośnie kilka godzin, więc niemal nie trzeba go pilnować :)
RenataZ-et 24.10.2014 21:10
super chlebuś
kloruś 24.10.2014 14:59
uwielbiam takie domowe chlebki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak