Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 250 ml
masło 60 g
mąka 3 łyżki
cukier puder do posypania
jajko 4 szt
cukier 2,5 łyżki
kakao 1 łyżka
czekolada 50 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet

Pokruszona czekolade zalać prawie gotującym się mlekiem i mieszać, aż się rozpuści. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gotować na małym ogniu przez minutę. Stopniowo wlewać czekoladowe mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Foremki do sufletów, wysmarować masłem i opruszyć cukrem pudrem. Oddzielić żółtka od białek. żółtka wymieszać z masą czekoladową, a białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Na końcu ubijania wmieszać kakao. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową. Napełnić foremki i każdą posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 15-20 min.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 15.04.2012 21:24
dobre
ajres 01.11.2011 21:27
superowo
Justyna Jussstiii 28.07.2011 11:09
super
ronald88 28.07.2011 11:00
super
ewelina63 19.07.2011 12:48
ekstra
Barbara55 06.07.2011 17:08
super
tomek18 28.06.2011 08:16
lubie
irenka 15.06.2011 21:48
pyszne
Juleczka20 14.06.2011 14:06
super
m1monika 24.05.2011 15:23
Apetyczne;)
piotereq 22.04.2011 13:55
cudne:)
Ewa111 19.11.2010 12:32
boję się zrobić suflet,kila razy próbowała i nigdy się nie udał
Kate131 05.09.2010 08:49
pyszności
Krzysztof42 23.08.2010 13:10
to może być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak