Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Forszmak z kaszą jęczmienną.

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Forszmak

kiełbasa 10 dag
boczek wędzony 7 dag
szynka 10 dag
polędwica wieprzowa 10 dag
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
cebula 1 sztuka mała
ogórek kiszony 4 sztuki małe
pieprz do smaku
Wywar: 1 szklanka
mąka 1 łyżka
olej 3 łyżki

Dodatkowo.

kasza jęczmienna 1 woreczek
masło 1 łyżka
chili 3 szczypty
sól do smaku wg uznania

Porada

Forszmak,to potrawa regionalna Lubelszczyzny,a przygotowujemy go zazwyczaj z resztek wędlin,które warto zamrozić,a po uzbieraniu większej ilości wykorzystać do tego dania. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi kaszami lub tylko z pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak z kaszą jęczmienną.

Forszmak.
Wędlinę kroimy w paski,podsmażamy na 1 łyżce oleju,dodajemy cebulę pokrojoną w piórka,wlewamy wywar,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu.
Ogórki kiszone kroimy w słupki,dodajemy do forszmaku i dusimy ok.10 minut,Potrawę doprawiamy tylko pieprzem,bo wędlina odda nam wszystką sól i forszmak jest słony.
2 łyżki oleju wlewamy na patelnię,mocno podgrzewamy,wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę,którą łączymy z forszmakiem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,przekładamy do miski,dodajemy masło i chili,mieszamy.
Forszmak podgrzewamy,wykładamy na talerze i podajemy z ugotowana kaszą.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.10.2014 14:06
chętnie bym spróbowała :)
Kejti 21.10.2014 11:07
Pyszne jedzonko :-)
Sroczka 21.10.2014 11:04
Pyszne danie, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak