Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 3 szt
soczewica czerwona 1 szklanka
ziemniaki 5 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
por 5 cm
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia
śmietana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Skrzydełka wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć skrzydełka i oddzielić mięso od kości. Duża cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Warzywa i ziemniaki po obraniu pokroić w kostkę i zalać ugotowanym wywarem. Dodać podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele i sól. Gdy już warzywa będą prawie miękkie dodać wypłukaną soczewicę i mięso ze skrzydełek i pogotować jeszcze około 10 minut. Doprawić do smaku mieloną papryką i pieprzem. Po wlaniu zupy na talerz można dodać łyżkę gęstej śmietany

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 21:15
Pięknie się reprezentuje i z pewnością jest pyszna.
romanrafal
romanrafal 02.11.2014 06:00
pyszna rozgrzewająca zupka
matesko 24.10.2014 12:43
zrobiłam, jest bardzo smaczna
Kejti 20.10.2014 22:28
Chętnie spróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak