Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety lub naleśniki z farszem z brokuła

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto naleśnikowe

jajko 2 średnie
mąka orkiszowa 6 łyżek (mąka chlebowa)
maślanka 350 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło klarowane do smażenia
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

farsz z brokuła

brokuł 1 szt. 500g
ser pleśniowy niebieski 50 g
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koper świeży 30 g

do panierowania (opcja)

jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 część
otręby 1 część
siemię lniane 1 część (mielone ziarna)
sól 2 szczypty
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety lub naleśniki z farszem z brokuła

Proporcje na około 6 sztuk.
Ciasto: do naczynia wlać maślankę i wbić jajka, połączyć mikserem. Dodawać mąkę po łyżce, miksując. Doprawić solą, pieprzem, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Farsz: z brokuła odciąć same różyczki i ugotować na miękko najlepiej na parze. Gorące przełożyć do malaksera, dodać masło ser pleśniowy i sól. Uruchomić urządzenie, rozbić na jednolitą masę.
Brokuł powinien być gorący żeby ser i masło ładnie się rozpuściły.
Na końcu wymieszać z posikanym koperkiem.
Farsz można przygotować dzień wcześniej, trzymać w lodówce.

Naleśniki posmarować farszem na połowie ciasta, złożyć na pół, a następnie na ćwiartkę.
Można podgrzać same naleśniki z farszem bez panierowania, są mniej kaloryczne ale z panierką są smaczniejsze.

Panierowanie: Na dużym talerzu rozbełtać jajko. Na drugim talerzu wymieszać tartą bułkę, mielone siemię lniane i otręby w równych proporcjach. Posolić.
Złożone naleśniki obtaczać w jajku a następnie w panierce. Smażyć z obu stron na tłuszczu.
Serwować na ciepło, choć na zimno tez są pyszne.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.10.2014 20:34
musi świetnie smakować :)
Futka 22.10.2014 12:49
Wspaniałe! prezentują się bajecznie smacznie :D
Klausia 22.10.2014 11:28
niebo w gębie :)
Kejti 20.10.2014 23:21
...ale apetyczne :-)
Anna133 20.10.2014 18:17
alez ciekawe połączenie
Ali 20.10.2014 14:24
Wygląda super, zjadłbym :)
Ada-Gaba 20.10.2014 14:06
lubię i brokuły i ser pleśniowy wiec z pewnością przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis
Grazyna0211 20.10.2014 13:45
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak