Przepis i sposób przygotowania na: krokiety lub naleśniki z farszem z brokuła
Ciasto: do naczynia wlać maślankę i wbić jajka, połączyć mikserem. Dodawać mąkę po łyżce, miksując. Doprawić solą, pieprzem, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki z obu stron.
Farsz: z brokuła odciąć same różyczki i ugotować na miękko najlepiej na parze. Gorące przełożyć do malaksera, dodać masło ser pleśniowy i sól. Uruchomić urządzenie, rozbić na jednolitą masę.
Brokuł powinien być gorący żeby ser i masło ładnie się rozpuściły.
Na końcu wymieszać z posikanym koperkiem.
Farsz można przygotować dzień wcześniej, trzymać w lodówce.
Naleśniki posmarować farszem na połowie ciasta, złożyć na pół, a następnie na ćwiartkę.
Można podgrzać same naleśniki z farszem bez panierowania, są mniej kaloryczne ale z panierką są smaczniejsze.
Panierowanie: Na dużym talerzu rozbełtać jajko. Na drugim talerzu wymieszać tartą bułkę, mielone siemię lniane i otręby w równych proporcjach. Posolić.
Złożone naleśniki obtaczać w jajku a następnie w panierce. Smażyć z obu stron na tłuszczu.
Serwować na ciepło, choć na zimno tez są pyszne.
Smacznego.