Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-jabłkowe

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 5 łyżek pełnych
kisiel cytrynowy 1 torebka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

woda letnia 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 30 dag
mleko 3,2% 400 ml
budyń śmietankowy 1 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny 2 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
cukier waniliowy 16 g
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Masa jabłkowa

jabłka winne 65 dag
cukier 4-5 łyżek
galaretka cytrynowa 2 sztuki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-jabłkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.
Krok 1 - Ciasto serowo-jabłkowe foto
2
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c. Wystudzić.
Krok 2 - Ciasto serowo-jabłkowe foto
3

Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika
Krok 3 - Ciasto serowo-jabłkowe foto
4
.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4 - Ciasto serowo-jabłkowe foto
5

Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.
Krok 5 - Ciasto serowo-jabłkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.10.2014 15:40
Pisząc "masę serową utrzeć z cynamonem,masą budyniową" co masz na myśli jako masa serowa,bo nie mogę rozkminić. Mielisz ser czy to taki ser z wiadereczka? Proszę o info,bo ciacho fajne i może upiekę na mamy urodziny.
matesko 13.10.2014 08:11
całkiem inny przepis na sernik, spód ciasta nie jak zwykle na kruchym ciescie, ser też robiony inaczej. Bardzo ciekawy przepis
berys18 12.10.2014 19:19
piękny placek
Janina 12.10.2014 19:13
Moje smaki;)
jola91 12.10.2014 15:17
Ale cudo, poproszę kawałeczek :)
agnieszka214 12.10.2014 15:01
naprawde super wyglada
Lis 12.10.2014 14:45
Bardzo apetyczne ciasto:)
bietka 12.10.2014 14:31
ciasto prezentuje się cudnie i musi być bardzo smaczne :)
Helena63 12.10.2014 14:20
jakie piękne
olyabuziaczek 12.10.2014 14:13
cudneee:)
inka2012 12.10.2014 14:09
smakowicie wygląda!
Wiktoria29 12.10.2014 13:46
piękne fotki, super ciasto
mirosława4 12.10.2014 13:41
apetyczne !
marcia15 12.10.2014 13:33
wygląda przepysznie!
Mniam 12.10.2014 13:19
Pyszne ciasto!
marcia7 12.10.2014 13:18
jesienne smaki
joanna30 12.10.2014 13:17
Ale kusisz :)
IwonaDD 12.10.2014 13:13
pięknie się prezentuje!!!
Malinka 12.10.2014 13:09
Pyszne jest!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak