Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny gyros

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 600 g
olej 4 łyżki
Mój przepis na klasyczny gyros Prymat 1 opakowanie
cebula 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
śmietana 18 proc 500 ml
ketchup łagodny 1 łyżka
ser feta 100 g
natka pietruszki 2 łyżki
oliwki czarne
oliwki zielone

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny gyros

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Klasyczny gyros foto
2
Zawartość opakowania połączyć z 4 łyżkami oleju i wymieszać. 600 g karkówki pokroić w cienkie paski i dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie.
Krok 2 - Klasyczny gyros foto
3
Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu i odstawić do przestygnięcia.
Krok 3 - Klasyczny gyros foto
4
Pokroić w kostkę cebulę oraz paprykę, wrzucić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, a woda odparuje. Dodać śmietankę i ketchup i gotować na wolnym ogniu, aż się lekko zredukuje. Przełożyć Gyrosa do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia i polać sosem, posypać tartym serem feta, położyć posiekaną pietruszkę na wierzchu i piec w rozgrzanym do 160 °C pierniku ok. 8 minut.
Krok 4 - Klasyczny gyros foto
5
Wyjmujemy naczynie z pieca i na wierzch dania układamy zielone i czarne oliwki Smak oraz listki ziół do dekoracji.
Krok 5 - Klasyczny gyros foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olyabuziaczek 06.10.2014 15:30
mniam :)
misiek4286 02.10.2014 14:06
uwielbiam :)
Futka 30.09.2014 13:06
Przepyszny i aromatyczny :)
bietka 30.09.2014 12:14
gyros może i klasyczny, ale za to jaki pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak