Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze smażone marynowane

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz przepis, jak zrobić rydze na zimę - czyli smażone rydze marynowane w zalewie octowej.

Składniki:

rydze 30 sztuk
jajko 4 sztuki
mleko 50 mililitrów
sól do smaku 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
olej 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
woda 6 szklanek
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżka
cukier 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze smażone marynowane

To sposób na przygotowanie rydzów na zimę. Grzyby są najpierw smażone w panierce, a potem zalewane zaprawą octową z przyprawami. Zaprawa jest doprawiona papryczką chili - dzięki czemu grzyby mają lekko pikantny smak.

1. Jajka wymieszać z mlekiem i dobrze je roztrzepać trzepaczką, dodać do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawić solą i pieprzem, maczać w jajku, a następnie w bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron na oleju, włożyć do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy.

2. Przygotować marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlać składniki marynaty do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić 1 łyżką soli, dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotować mieszankę, gotować jeszcze około 2 minuty aż cebula zrobi się szklista.

3. Wrzącą marynatą zalać rydze w słojach wraz z cebulą i zielem, włożyć też liść laurowy, dokładnie zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce lub jakimś chłodnym miejscu.

Inne przepisy na przetwory z rydzami:

Rydze kiszone

Rydze marynowane

Rydze po cygańsku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.06.2017 20:08
Pysznie wyglądają
Habibi 30.12.2016 08:50
Robiłam takie grzybki z panierowanych kani oraz boczniaków :)
Czarnula666 18.11.2014 15:58
Muszą być pyszne. Chyba spróbuje zrobić :)
Wacław 29.09.2014 11:52
pyszne ,ale robisz smaka ;-)
gosia1988 28.09.2014 20:31
na pewno by mi smakowały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak