Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo porzeczkowy

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
jaja 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
kakao 2 łyżki

krem porzeczkowy

śmietana kremówka 1100 ml
serek mascarpone 500 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
porzeczki czerwone 400 g
cukier 1/2 szklanki
woda 1/3 szklanki

przełożenie

konfitura z czarnej porzeczki 1/2 szklanki
konfitura z czerwonej porzeczki 1/2 szklanki

poncz

herbata owocowa 1 torebka
spirytus 5 łyżek
wino czerwone wytrawne 1/3 szklanki

krem biały

śmietana kremówka 250 ml
fix do śmietany 1 sztuka

dekoracja

porzeczki czerwone 1 do smaku
borówki 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, dodaję kakao i dokładam do ubitych jaj stopniowo . Czekoladę gorzką ścieram na tarce i dokładam do masy biszkoptowej. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.


Krok 1 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto
2
Krem porzeczkowy:
Porzeczki myję, obieram przekładam do garnka , dodaje cukier i chwile podgrzewam aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Porzeczki przecieram przez sito. Żelatynę wsypuję do szklanki, dodaję łyżkę zimnej wody jak napęcznieje dolewam gorącą wodę do objętości 1/3 szklanki. Mieszam aż się rozpuści. Żelatynę wlewam do porzeczek, mieszam i odstawiam do lodówki. Galaretkę porzeczką trzeba zrobić dzień wcześniej.
Krok 2 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto
3
Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę kremówkę i ubijam mikserem aż się połączy i trochę ubiję. Galaretkę porzeczkową zmiksowałam blenderem trochę żeby nie była taka twarda. Dodałam do śmietany i dalej ubijałam aż krem będzie gęsty.

Krok 3 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto
4
Poncz:
Herbatę zaparzyłam w kubku w 3/4 objętość wody. Do zimnej dolałam spirytus, i wino.

Biszkopt kroje na trzy blaty. Ścinam górę żeby uzyskać równe blaty. wykorzystam ją do obsypania boków. Dolny blat nasączam ponczem 1/3 objętości kubka, smaruje konfitura porzeczkową, smaruje kremem porzeczkowym z 1/3 objętości kremu.
Krok 4 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto
5
Układam drugi blat, nasączam, smaruję konfiturą z czarnej porzeczki, smaruje kremem 1/3 objętości kremu, układam czerwone porzeczki. Na to ostatni blat który też nasączyłam. Tort smaruje kremem boki, góra. Szprycą robię dekorację ze śmietany kremówki. Układam owoce.
Krok 5 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto
6
Boki obsypuje okruszkami ciasta ściętego, które włożyłam do piekarnika żeby się wysuszyło a potem pokruszyłam.
Krok 6 - Tort czekoladowo porzeczkowy  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.04.2017 15:20
wyglada bajecznie pychota
Dorota37 14.12.2014 17:48
super torcik pycha
Ada-Gaba 05.11.2014 16:21
wspaniały tort
Klausia 18.10.2014 13:47
dobry tort
VioletoweKucharzenie 26.09.2014 09:20
przepięknie wygląda. Smakowite:-)
kloruś 26.09.2014 08:49
wygląda przesmacznie!
Alex_M 26.09.2014 07:59
przecudny :)
Ola1984 26.09.2014 07:48
Tort wygląda bajecznie. Skusiłabym się na kawałek.
IKrakowianka 25.09.2014 23:22
piękny tort
Renataj 25.09.2014 23:01
Bardzo lubię kwaskowy smak porzeczek więc myślę, że taki torcik bardzo by mi smakował.
V_kuchareczka 25.09.2014 21:41
piękny tort
2milutka 25.09.2014 20:47
cudownie wyglada!
noninka77 25.09.2014 20:39
Bajeczny:-)
Helena63 25.09.2014 20:34
zjadłabym nawet o tej porze
Barbara13 25.09.2014 20:21
wspaniałe ciasto,musi być przepyszne
ada.la 25.09.2014 19:55
Ten krem porzeczkowy wygląda ciekawie
ada.la 25.09.2014 19:54
wspaniale wygląda
norweska20 25.09.2014 19:37
rewelacja..i jakie wykonanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak