Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyk razowy z pomidorowym pesto i fasolką szparagową

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka razowa 2 szkl.
woda letnia 150 ml
drożdże 20 g
cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

dodatki

fasolka szparagowa 1 garść
suszone pomidory 6 szt.
oliwa 3-4 łyżki
czosnek 1 ząbek
oregano do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ser żółty do posypania
bazylia świeża kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyk razowy z pomidorowym pesto i fasolką szparagową

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłą wodę i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn drożdżowy i oliwę, wyrabiamy przez 5 minut ciasto.
Delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-50 minut.
Ciasto cienko wałkujemy.

Przebraną i umytą fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez około 5 minut, aby lekko zmiękła, odcedzamy.

Pomidory suszone blendujemy z czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę (ja użyłam oliwy spod suszonych pomidorów)j, tak aby uzyskać pastę.
Gotowym pesto smarujemy rozwałkowane ciasto, układamy podgotowaną fasolkę, posypujemy oregano i startym na dużych oczkach tarki żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220-250°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto stanie się chrupiące.
Przybieramy świeżą bazylią.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.11.2015 22:22
ciekawy pomysł
caralajna 26.09.2014 16:29
ciekawy przepis, jestem pewna że by mi to smakowało
Barbara13 25.09.2014 20:22
bardzo ciekawy pomysł
kasienka23 25.09.2014 18:16
ciekawe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak