Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik z sosem i marchewką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nogi z królika 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 5-6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
ziele angielskie 3-4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól do smaku
pieprz

Porada

Danie sprawdza się na co dzień i od święta. Mięso z królika jest bardzo zdrowe i chude więc to idealne danie dla osób dbających o linię.

Przepis i sposób przygotowania na: Królik z sosem i marchewką

Królika nacieramy czosnkiem, polewamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka i obtaczamy nią mięso. Tak przygotowane wkładamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie obsmażamy mięso, podlewamy wodą i dusimy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Systematycznie dolewamy wodę, jeśli odparuje, by mięso się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dokładamy marchewkę pokrojona w plasterki. Gdy marchew jest już miękka zabielamy i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 22.10.2014 10:31
i u mnie dziś króliczek na obiad
gusia1000 24.09.2014 22:30
Nie jadłam nigdy królika.
Renata9 24.09.2014 21:33
zdrowe i pyszne mięsko
Megg 24.09.2014 20:55
Smaczny obiadek
norweska20 24.09.2014 20:25
smaczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak