Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek.


Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować masłem). Ciasto rozsmarować na blasze i piec 15 minut.


W tym czasie umyć morele, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli cukier. Do piany dodać owoce.


Piekarnik przestawić na 150 st. C. Pianę z owocami rozsmarować na cieście i zapiekać w piekarniku 20 minut. Ostudzić i podzielić na kawałki (mi wyszły 32). Podawać świeże na stół :]

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marenka

    Pyszny deserek, w sam raz do kawki;-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !