Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi szpinakowo-serowe.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka pszenna 30 dag
sól 1 szczypta
wrzątek 3/4 szklanki

Farsz.

szpinak mrożony 1 op.
twaróg 1/2 kostki
ser feta 1/2 kostki
czosnek 2-3 ząbki
szczypiorek 4 łodyżki
sól do smaku wg potrzeb
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania

Dodatkowo.

masło wg uznania

Porada

Do farszu możemy użyć też szpinaku świeżego ale i z mrożonym są smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi szpinakowo-serowe.

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę zarabiając ciasto najlepiej nożem,by nie poparzyć rąk.Do wrzątku dodajemy sól i wlewamy go stopniowo do mąki,zagniatając gładkie jednolite ciasto.wtłaczając jak najwięcej powietrza.Ciasto przykryć i odstawić na czas przygotowania farszu.
Farsz:
Szpinak włożyć na patelnię,postawić na gazie,dodać przeciśnięty czosnek i posiekany szczypiorek,podgrzewać do momentu wyparowania wody.
Oba sery rozdrobnić przez praskę,włożyć do miski,dodać wystudzony szpinak,doprawić solą i pieprzem wg własnego smaku.
Ciasto wałkować,literatką lub szklanką wycinać kółka,łyżeczką nakładać farsz,a po zlepieniu gotować je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Po ostudzeniu podsmażyć pierogi na maśle.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.09.2014 06:46
ponoć bardzo dobre
gibli 23.09.2014 08:40
dawno nie jadłam)
DorotaZ 20.09.2014 21:51
Też miałam dzisiaj na obiad pierogi ze szpinakiem ale mój farsz wyszedł wodnisty. Szpinak dobrze odparowałam więc może to była wina sera:) Piękna falbanka na pierożkach:)
V_kuchareczka 20.09.2014 21:38
pyszne pierożki
asiczekz 20.09.2014 19:16
jeszcze takich nie jadłam
adelajda 20.09.2014 18:56
moje ulubione
w mojej kuchni 20.09.2014 18:41
pyszniutkie pierogi
gosia561 20.09.2014 15:54
to mój ulubiony farsz zaraz po ruskim
Anna169Hosz 20.09.2014 14:23
Cudna falbanka - ja takiej nie potrafię :(
Grazyna0211 20.09.2014 14:02
pyszna wersja pierogów
anemon 20.09.2014 11:13
Jestem zachwycona piękną "falbanką" na Twoich pierogach.
Czyki 20.09.2014 11:05
Tak poproszę o taki wspaniały talerzyk :)
Ania321 20.09.2014 10:27
takich jeszcze nie robiłam, wyglądają przepysznie :)
mysza75 20.09.2014 10:23
jakie pyszne nadzienie, uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak