Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy z koszyczkiem

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
jaja 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki

krem jagodowy

jagody 400 g
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
serek mascarpone 500 g
woda 1/3 szklanki
śmietana kremówka 400 ml

poncz

herbata czarna 1 saszetka
spirytus 4 łyżki

krem jasny

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 2 łyżeczki
fix do śmietany 1 sztuki

pozostałe

konfitura z borówki 1/2 szklanki
płatki migdałowe 1 opakowanie
maliny świeże 1 do dekoracji
borówka amerykańska 1 do dekoracji
truskawki 1 do dekoracji
czekolada gorzka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy z koszyczkiem

Kroki postępowania

1

Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj . Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
Krok 1 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
2


Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Uważać bo pryska. Przekładam do garnka, dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęgnięcia.


Krok 2 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
3
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem i dodaję 2/3 masy jagodowej, dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder
Krok 3 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
4

Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem.
Krok 4 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
5
Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego.
Krok 5 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
6
Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.


Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix.

Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus

Koszyczek czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem.
Krok 6 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 09.06.2015 12:37
ale śliczny ten torcik, poproszę kawałek
Klausia 23.05.2015 22:20
smak i wygląd pierwsza klasa :)
monika141 19.09.2014 18:47
śliczny torcik
caralajna 19.09.2014 17:44
wiele bym dała żeby taki tort spróbować
cris04 19.09.2014 14:50
Cudowne zestawienie kolorów, tort rewelacja!
Mniam 19.09.2014 11:36
Ten torcik uwodzi wyglądem i smakiem. Jest przepiękny!
IwonaDD 19.09.2014 11:15
wow! wspaniały!
Wiktoria29 19.09.2014 10:42
naprawdę rewelacyjny
Triss 19.09.2014 10:01
smakowicie wygląda.:)
Renataj 19.09.2014 09:48
Bardzo apetyczny - pewnie nikt mu się nie oprze.
Christopher 19.09.2014 09:44
Wspaniały tort,a koszyczek to filigran.
VioletoweKucharzenie 19.09.2014 08:01
u Ciebie zawsze pięknie i smacznie!
zabcia117 19.09.2014 06:54
Po prostu cudny!
BernadettaP 18.09.2014 22:25
Wow, wygląda mega apetycznie ! I biszkopt Ci równiutki wyszedł. Brawo !
V_kuchareczka 18.09.2014 21:41
przepiękny tort
Barbara13 18.09.2014 21:05
ależ piękny i smakowity :) aż ślinka sama leci na jego widok :)
Janina 18.09.2014 19:11
Mniam, pyszności;)
mirosława4 18.09.2014 18:54
torcik przepiękny a ten biszkopt na pierwszym zdjęciu rewelacyjny !
cukiereczek 18.09.2014 18:21
jaki wyrośnięty biszkopt a Tort wspaniały
Konczi 18.09.2014 17:59
Piękny torcik ... wyszedł Ci cudownie :D
DorotaZ 18.09.2014 17:51
Ten tort wygląda niesamowicie smacznie:)
Agnieszka-87-25 18.09.2014 17:11
piękny i smaczny
ben-ka 18.09.2014 17:01
Nie mogę patrzeć na Twoje torty, od razu dostaję ślinotoku,takie piękne,że aż zazdroszczę:)
molanka 18.09.2014 16:09
extra tort, robi wrażenie
Grazyna0211 18.09.2014 16:06
smaczny i bardzo ładny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak