Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z przedziałkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 25 dkg
mąka pełnoziarnista 25 dkg
mleko 150 ml
woda letnia 150 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 4 dkg
jajko 1 szt

dodatkowo

masło 10 dkg
natka pietruszki
koperek
sól do smaku
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z przedziałkiem

Kroki postępowania

1
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy trochę cukry 2-3 łyżki letniego mleka i trochę mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną.
Krok 1 - Bułki z  przedziałkiem foto
2
Do miski robota wsypujemy mąki wbijamy jajko ,dodajemy cukier sól,drożdze i 4 łyżki oleju dodajemy drożdze .Wlewamy mleko wymieszane z wodą wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Bułki z  przedziałkiem foto
3
Wyrobione ciasto przekładamy do miski nakrywamy i czekamy aż ciasto urośnie.
Krok 3 - Bułki z  przedziałkiem foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dziesięć części .
Formujemy bułki podłużne albo okrągłe układamy na blasze i czekamy aż podrosną w międzyczasie można bułki posmarować delikatnie wodą
Krok 4 - Bułki z  przedziałkiem foto
5
Do miseczki dajemy miękkie masło posiekaną natkę , koperek ,czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli mieszamy.
Krok 5 - Bułki z  przedziałkiem foto
6
Podrośnęte bułki smarujemy wodą albo zółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka,
Bułki nacinamy te podłużne nacięłam na środku tylko raz a okrągłe nacięłam dwa razy.Przygotowane masełko przekładamy do rękawa cukierniczego albo po prostu do woreczka foliowego w róg odcinamy kawałek .Masełko wyciskamy w nacięcia.
Krok 6 - Bułki z  przedziałkiem foto
7
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.

POLECAM !!!
Krok 7 - Bułki z  przedziałkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.09.2014 06:52
fajny wypiek
bhb8 18.09.2014 11:43
przydatny przepis :)
Mniam 18.09.2014 11:18
Ciekawie zrobiłaś bułeczki. Podobają mi się, na pewno by mi smakowały.
gosia56 18.09.2014 10:35
Bardzo dziękuję za liczne i miłe komentarze;)
monikalangier 18.09.2014 10:33
super pomysł
mysza75 18.09.2014 10:05
uwielbiam te były i nadzienie, pysznie wyglądają
Magula 18.09.2014 09:24
Mniam wyglądają na pyszne!
Ali 18.09.2014 09:10
Wygląda niezwykle zachęcająco :)
Renata9 18.09.2014 07:36
rewelacyjne bułeczki
fotoviderek 18.09.2014 07:28
Świetne, pachnące bułeczki :)
RenataZ-et 17.09.2014 23:45
rewelacyjny pomysł na bułeczki
gusia1000 17.09.2014 22:29
Pyszna taka.
Bernadeta1 17.09.2014 21:41
poproszę taką bułeczkę na śniadanie, pyszne
wwwiolka 17.09.2014 20:39
Bardzo fajny przepis.
Joannasz3190 17.09.2014 20:17
Pyszności :)
adelajda 17.09.2014 20:14
domowe najlepsze :)
Katarzyna59 17.09.2014 20:04
pyszne bułeczki
Aleksandra/Olcia 17.09.2014 19:41
super na śniadanko
2milutka 17.09.2014 19:34
świetnie wyglądają;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak