Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

Medaliony wołowe 8x80 g
oliwa 1/2 szklanki
Stek z grilla Prymat 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki

Masło

masło 200 g
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki (zmiażdżone)

Sos

cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
rosół wołowy 1 szklanka
masło 1 łyżka

Sałatka

rukola 1 opakowanie
cebula czerwona 1 szt.
oliwa
Pieprz czarny mielony Prymat
Stek z grilla Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Kroki postępowania

1
Na początek przygotowujemy marynatę. Musztardę delikatesową, olej lub oliwę mieszamy z przyprawą gruboziarnistą do steków.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
2
Wkładamy i obtaczamy w niej mięso, odstawiamy do lodówki do zamarynowania na około godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
3
Wszystkie składniki masła dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Tak przygotowane masło zawinąć w folię spożywczą, tworząc wałek. Odstawić do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
4
Przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 5 minut z każdej ze stron. Steki przełożyć na deskę, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
5
Na patelni podsmażyć cebulę (ok. 1 minutę), wlać wino i rosół, dokładnie wymieszać i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Następnie zdejmujemy z ognia patelnię, dodajemy łyżkę masła, energicznie mieszamy i wkładamy steki do sosu na 2-3 minuty.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto
6
Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim steki. Na każdym steku umieścić porcję masła ziołowego, udekorować ziołami i podawać z ulubioną sałatką np. rukolą wymieszaną z czerwoną cebulą, przyprawioną czarnym pieprzem i przyprawą do steków, skropioną kilkoma kroplami oliwy.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 12: Medaliony z polędwicy wołowej z masłem ziołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak