Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grilowana kukurydza

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kolby kukurydzy 4 sztuka
sól moska 1 łyżeczka
sok z jednej limonki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
sól szcypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grilowana kukurydza

Kukurydze umieścić w dużym garnku, zalać wodą (tak by prawie przykrywała kukurydzę), do wody dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli, gotować 10-15 minut na pół twardo. Wyjąc kukurydze z wody, poczekać aż lekko przestygną, przekroić każdą na 3 części. Z soli morskiej, pieprzu i chilli przygotować mieszankę, obtoczyć w niej kawałki kukurydzy. Obsypane mieszanką kukurydzę skropić lekko sokiem z limonki i odrobiną oliwy, grilować.

Taką kukurydzę zawsze podaję do steów, szasłykó lub pałeczek z kurczaka, dobra jest również z samym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamilaj 29.08.2010 19:13
dla wielbicieli kukurydzy jak znalazl :D ja tam kukurydze w postaci pop cornu tylko :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak