Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurtosze

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 25 dag
mleko 100 ml
drożdże 10 dag
cukier 3 łyżki
masło 3 dag

Posypka przed włożeniem ciasta do pieca

cukier kryształ
cynamon Prymat

posypka po wyjęciu ciasta z pieca

kakao do posypania
czekolada w proszku
orzechy włoskie

Porada

Kurtosze robi się z ciasta drożdżowego, tylko mąka, mleko ,drożdże ,cukier i trochę masła. Ciasto nawija na grube wałki i opieka. . I tutaj przyda się pomysłowy Dobromir. Próbowałem kilka sposobów i najlepszy okazał się kuchenny wałek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurtosze

Kroki postępowania

1
Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn.
Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość .
Krok 1 - Kurtosze foto
2
Teraz przygotujemy wałek ,a najlepiej dwa i kokilki żaroodporne lub inne naczynia .Nagrzewamy piec do 190stopni. Ustawiamy podpórki pod wałek np. w postaci kokilek
Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem.
Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek.
Najprościej mają Ci, którzy mają w piekarniku rożen obrotowy.
Krok 2 - Kurtosze foto
3
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ,dzielimy na mniejsze części i rolujemy w długie cienkie wałeczki.
Krok 3 - Kurtosze foto
4
Wałeczki owijamy wokół wałka, chowając pod spód końce ciasta.Obracamy wałkiem kilka razy po stolnicy, aby spłaszczyć ciasto.
Krok 4 - Kurtosze foto
5
Na talerz wysypać cukier i obtoczyć w nim ciasto na wałku. Drugi kominek obtaczam w cukrze z cynamonem.
Krok 5 - Kurtosze foto
6
Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni.
Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować.
Krok 6 - Kurtosze foto
7
Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej.
Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp.
Krok 7 - Kurtosze foto
8
Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze.
Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp.
Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Najlepsze są ciepłe. I nie wiem co to jest ,ale jak zacznę skubać to nie mogę przestać. Zresztą nie tylko ja, inni też tak mają.
Spróbujcie sami upiec kurtosze, tylko pierwszy krok jest trudny.
Krok 8 - Kurtosze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania 12.02.2023 16:37
Smakują niestety o wiele gorzej, niż te do kupienia w budkach. Ciasto jest zupełnie bez smaku, mdłe. Mimo posypki, kurtosze z tego przepisu nie są smaczne. Szukam innego.
Beata999 18.09.2016 18:21
Przypomniały mi się zagraniczne wakacje .Wspaniałe smaki.
inka2012 13.09.2014 12:11
jeszcze czegoś takiego nie jadłam, muszę wypróbować!
Christopher 13.09.2014 11:21
@BernadettaP. Wbrew pozorom praca idzie szybko. Jak już napisałem tylko pierwszy krok jest niepewny,a warto.
Christopher 13.09.2014 11:17
@Habibi,masz dobre skojarzenia.Czeski trdelnik i węgierski kurtosz to właśnie mój kominek.Opisałem to na blogu DS.
BernadettaP 12.09.2014 20:16
Pracochłonne, ale z chęcią bym takich domowych spróbowała !
Habibi 12.09.2014 18:22
kojarzą mi się z czeskimi Trdelnikami, które są pieczone na długich wałkach, na ulicach w Pradze, smak cynamonowy i najlepsze na ciepło :) a nazwa mi pod węgierską pasuje ;)
Gabi44 12.09.2014 15:12
Fajne,jadłam kurtosze .Twoje wyglądają jak oryginalne węgierskie.
Futka 12.09.2014 14:07
wspaniałe ciacha - mniam :)
Rysia 12.09.2014 11:02
Fajne ciasto.
Barbara13 12.09.2014 10:39
bardzo ciekawe :)
wwwiolka 12.09.2014 10:34
Świetnie wyglądają.
Czyki 12.09.2014 10:30
Znakomite do kawki :):)pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak