Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowe „kołaczyki”

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki do ciasta
jajko 1 do smarowania

NADZIENIE

ser biały 600 gram
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku
budyń waniliowy 1 opakowanie
borówka amerykańska 200 gram

Porada

Są pyszne - GORĄCO POLECAM!!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowe „kołaczyki”

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm.
Krok 1 - Borówkowe „kołaczyki” foto
2
Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Krok 2 - Borówkowe „kołaczyki” foto
3
Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Nadzienie stanowi borówkowy ser. Na serze dodatkowo układamy po 3-4 borówki.
Krok 3 - Borówkowe „kołaczyki” foto
4
NADZIENIE:
Borówki przekładamy do garczka, słodzimy ok. 2 łyżki. Tak przygotowane stawiamy na gazie i smażymy około 15 minut, by delikatnie zgęstniały. Po zdjęciu z ognia studzimy.
Krok 4 - Borówkowe „kołaczyki” foto
5
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko i cukier waniliowy.
Całość miksujemy.
Krok 5 - Borówkowe „kołaczyki” foto
6
Pod koniec dodajemy przygotowane borówki. Całość, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego koloru, ewentualnie słodzimy do smaku. Na koniec dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.

Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek. Na ser wykładamy po 3-4 borówki.
Pieczemy.

Lukier:
• 2-3 łyżki mleka,
• Cukier puder (około 4-5 łyżek)

Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej na kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!

Kruszonka:
• 3-4 łyżki cukru,
• 7 dag margaryny lub masła,
• 4 łyżek mąki,
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Krok 6 - Borówkowe „kołaczyki” foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 12.09.2014 14:27
Takie właśnie lubie najbardziej
gusia1000 12.09.2014 11:44
Apetycznie wyglądaja.
Triss 12.09.2014 09:51
cudna przekąska. :)
dodi 12.09.2014 09:20
obłędnie wyglądają
IZABELA29 12.09.2014 09:12
cudne te buleczki
Ewelina1991 12.09.2014 08:23
wyglądają wyśmienicie
Magula 12.09.2014 08:08
No rewelacyja, wyglądają lepiej niz ze sklepu
Ola1984 12.09.2014 07:07
Wyglądają fantastycznie.
Malinka 12.09.2014 07:04
Takie śniadanie to ja codziennie mogę jeść :)
zabcia117 12.09.2014 06:47
Coś wspaniałego !!
norweska20 12.09.2014 00:22
wyglądają bardzo kusząco..pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak