Sposób przygotowania

Obrać cebulę, ziemniaki. Zetrzeć na tarce, odcisnąć lekko. Kiełbasę pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać w misce starte ziemniaki i cebulę, pokrojoną kiełbasę, mąkę i wbić do tego 2 jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzanym oleju smaż spore placki. Gdy placek zezłoci się po jednaj stronie przewracamy na drugą i ostrożnie wbijamy na niego jajko, tak aby nie spłynęło na patelnię, lecz przykryło placek. Dosmażyć na malutkim ogniu pod przykryciem, gdy jajko sie zetnie, oprószyć solą i pieprzem, Podawać póki gorące. Jeżeli lubimy, możemy posypać po wierzchu świeżymi ziłami, np. szczypiorkiem, rozmarynem albo bazylią.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !