Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony ze śliwką

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab pieczony z suszoną śliwką to danie na wyjątkowe okazje i nie tylko. Sprawdź jak przygotować mięso, aby było kruche, soczyste i aromatyczne. 

Składniki:

Lista składników:

schab 2 kilogramy
śliwki suszone 300 gramów

Marynata:

czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
miód 1 solidna łyżka
oliwa 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony ze śliwką

Klasyk polskiej kuchni, król uroczystych obiadów. Takiego dania nie powstydzi się najlepszy kucharz. Ale jak przygotować schab pieczony, aby był odpowiednio aromatyczny i nie przesuszony? Przede wszystkim zacznij od zamarynowania mięsa. Następnie ważny jest sam proces pieczenia. Aby mięso było soczyste, w trakcie pieczenia, należy je podlewać wypływającym sosem, bulionem lub winem. 

Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami.

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki.
Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach.

Ten schab można kroić w cienkie plastry i jeść na kanapki, jak wędlinę. Można też kroić w grubsze kawałki i jeść jako mięso do obiadu. W tym celu tłuszcz, który się wytopił przy pieczeniu i zmieszał z marynatą należy zaprawić mąką, żeby zrobił się z niego sos. I tym sosem polewamy schab do obiadu.

Smacznego!

Po takim pysznym obiedzie czas na deser. Przygotuj pyszne ciasto ze śliwkami do kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 08.09.2014 20:15
Mój ulubiony:)
Bernadeta1 08.09.2014 18:04
ale pysznie wygląda ten schab
barbara11561 08.09.2014 18:02
bardzo lubię taki dchab:)
Motorek 08.09.2014 16:58
Pyszne mięso
stokrotka 08.09.2014 16:56
Uwielbiam takie mięska!
molanka 08.09.2014 16:35
idealny na wystawny obiad
Triss 08.09.2014 16:13
zjadłabym. :)
Seba 08.09.2014 15:54
Bardzo apetyczny
Konczi 08.09.2014 15:47
Uwielbiam taki schab ! Mięso na 5 !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak