Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pomidorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z kością 25 dag
koncentrat pomidorowy 220 g
przyprawa uniwersalna
łyżeczka drobno posiekanego koperku
szklanka gestej kwasnej smietany
cukier
sól
pieprz
woda zimna 3 l
marchew 2 szt.
seler 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowa

Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, a garnek przykryj. Gotuj około 30 minut. Następnie dodaj do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotuj do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 mi. Wywar przecedź i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zupę gotuj jeszcze 3-5 minut. Zapraw śmietaną i dodaj łyżeczkę cukru (dzięki temu zupa bardzo zyska na smaku!). Podawaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Uwaga! Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 10.12.2012 19:40
pyszna zupa, nie wiedziałam ze dodając cukier bedzie taki super smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak