Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżki
kakao 1 łyżka
kawa zbożowa 3 łyżki
czekolada gorzka 130 g
biała czekolada 150 g
czekolada mleczna 150 g
masło miękkie 4 łyżki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
jajko 2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe

Kroki postępowania

1
W dużej misce utrzeć masło, cukier i jajka. Dodać przesiana mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
2
Pokroić białą i mleczną czekoladę i dodać do masy. Całość przyprawić papryka ostrą i przyprawą do grzanego wina i piwa. Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz kawę zbożową. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
3
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać na nią ciasto łyżką w niewielkich porcjach i odstępach. Ciasteczka piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
4
Po wyjęciu ciastka oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z przyprawą do grzanego wina i piwa.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto
5
Ciastka przed podaniem można udekorować kwaśną śmietaną i ulubionymi owocami sezonowymi.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 5: Pikantne ciasteczka czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 06.09.2014 14:57
połączenie idealne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak