Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki domowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
mleko 150 ml
sól 1 szczypta
drożdże 3-4 dag
masło 20 dag
cebula 5 sztuk
oliwa 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki domowe

Drożdże należy wymieszać z ciepłym mlekiem, jajkiem i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, roztopione masło sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie( zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać z niego przy użyciu szklanki koła, nakładać na nie farsz cebulowy i formować niby pierożki lub kłaść okrągłe placuszki. Z wierzchu smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku przez około 15- 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.05.2013 11:23
Bardzo fajne
IKrakowianka 20.10.2012 19:45
super
adam1f 24.06.2012 06:14
dobre
romanrafal
romanrafal 17.09.2011 19:22
smaczne
wolochski 19.07.2011 17:29
super
Barbara55 28.06.2011 17:38
smaczne
pioge7 23.02.2011 15:50
muszą być pyszne
rakow2
rakow2 20.02.2011 14:17
robię podobne i bardzo mi smakują
jolanka1 06.08.2010 17:50
O tym myślę gdy kupuję w naszej piekarni takie cebulaki ale jeszcze z dodatkiem wędliny lub czerwonej papryki. Teraz gdy znalazłam (przez przypadek) ten przepis będę mogła zrobić je w domu, już nie mogę się doczekać.
Ewa109 22.05.2010 22:26
brzmi ciekawie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak