Sposób przygotowania

Drożdże należy wymieszać z ciepłym mlekiem, jajkiem i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, roztopione masło sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie( zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać z niego przy użyciu szklanki koła, nakładać na nie farsz cebulowy i formować niby pierożki lub kłaść okrągłe placuszki. Z wierzchu smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku przez około 15- 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa109

    brzmi ciekawie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanka1

    O tym myślę gdy kupuję w naszej piekarni takie cebulaki ale jeszcze z dodatkiem wędliny lub czerwonej papryki. Teraz gdy znalazłam (przez przypadek) ten przepis będę mogła zrobić je w domu, już nie mogę się doczekać.
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    robię podobne i bardzo mi smakują
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    muszą być pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Bardzo fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !