Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 200 gram
jeżyny 150 gram
morele suszone 100 gram
cukier 4 łyżki
wódka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka

Morele kroimy na mniejsze kawałki. Oczywiście jeszcze lepsze by było ze świeżych moreli, ale miałem akurat tylko takie. Morele przekładamy do słoja, na to wsypujemy jeżyny oraz maliny. Zasypujemy cukrem oraz zalewamy alkoholem. Mocno zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień. Codziennie lekko wstrząsałem słojem. Po tygodniu odcedziłem alkohol od owoców, dodałem nieco cukru na smak oraz odrobinę spirytusu by było ostrzejsze. Przelałem do słoja i odstawiłem na tydzień. Można przelać przez gazę i rozlać do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 03.09.2014 08:22
z malinami na pewno smaczna
patryska76 02.09.2014 23:48
Ciekawa ta nalewka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak