Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/2 pęczka pokrojonego koperku,1/2 pęczka natki pietruszki ,sok z 2 cytryn,1 łyżka miodu
bekon 5 dag
bulion drobiowy 1 kostka
mąka 1 łyżka
masło 3 łyżki
łosoś filet 5 szt.
śmietana 18-procentowa 200 ml
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Rybę zalać mieszaniną soku z cytryny, miodu i 3 łyżek oleju i zostawić w lodówce na kilka godzin ( w tym czasie przewrócić łososia tak by dobrze się zmacerował ).Odsączyć . Osuszyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano dodając w ostatniej fazie smażenia masło ( 1 łyżkę ).
Osobno zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową i wrzucić do niej makaron .Ogrzewać 3 minuty. Zgasić gaz , przykryć garnek i zostawić na 10 minut. Odcedzić .W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim koper , Natkę bardzo drobno usiekać albo zmiksować w malakserze i wrzucić na masło. Dodać makaron i wymieszać tak by pokrył się masłem , koprem i natką .
W garnku o grubym dnie usmażyć na rumiano pokrojony w paseczki bekon lub wędzonkę ( użyłam szynki długo dojrzewającej typu Serano ) . Dodać roztarty czosnek .Zalać śmietanką zmieszaną z żółtkami. Wsypać ser i chwilę ogrzewać by się rozpuścił. Doprawić .
Podawać układając łososia na warstwie makaronu , delikatnie polewać sosem. Resztę sosu podać osobno .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta18-20 30.09.2010 14:35
wspaniale wygląda
Joanna108
Joanna108 25.09.2010 08:52
Bardzo ciekawe danie a do tego przepysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak