Sposób przygotowania

Rybę zalać mieszaniną soku z cytryny, miodu i 3 łyżek oleju i zostawić w lodówce na kilka godzin ( w tym czasie przewrócić łososia tak by dobrze się zmacerował ).Odsączyć . Osuszyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano dodając w ostatniej fazie smażenia masło ( 1 łyżkę ).
Osobno zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową i wrzucić do niej makaron .Ogrzewać 3 minuty. Zgasić gaz , przykryć garnek i zostawić na 10 minut. Odcedzić .W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim koper , Natkę bardzo drobno usiekać albo zmiksować w malakserze i wrzucić na masło. Dodać makaron i wymieszać tak by pokrył się masłem , koprem i natką .
W garnku o grubym dnie usmażyć na rumiano pokrojony w paseczki bekon lub wędzonkę ( użyłam szynki długo dojrzewającej typu Serano ) . Dodać roztarty czosnek .Zalać śmietanką zmieszaną z żółtkami. Wsypać ser i chwilę ogrzewać by się rozpuścił. Doprawić .
Podawać układając łososia na warstwie makaronu , delikatnie polewać sosem. Resztę sosu podać osobno .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Bardzo ciekawe danie a do tego przepysznie wygląda.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    edyta18-20

    wspaniale wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !