Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki w cieście francuskim

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 1 kg
cebula 2 sztuki
ser żółty 15 dkg
sól do smaku 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
wędzony boczek 10 dkg
ciasto francuskie 2 opakowania
żółtko jajek 1 sztuka
masło do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 1 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
2
Pokrojony boczek podsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
Krok 2 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
3
Na patelnię dodać, odcedzone grzyby, doprawić solą, pieprzem, przykryć patelnię, dusić około 15- 20 minut na małym płomieniu, mieszając.
Krok 3 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
4
Odstawić grzyby , przechłodzić dodać , starty ser, wymieszać.
Krok 4 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
5
Masłem wysmarować formę do tarty.
Z ciasta wyciąć dwa koła, jedno większe od formy a drugie mniejszy do nakrycia .
Wiekszym kołem wyłożyć formę nakłuć widelcem, wyłożyć zawartość patelni, przykryć drugim kołem
Krok 5 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
6
Zrobić na powierzchni nacięcia, skleić brzegi, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Krok 6 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto
7
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 40 minut.
SMACZNEGO!!!!!

Krok 7 - Podgrzybki w cieście francuskim  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 08.09.2014 09:41
Na pewno skusiłabym się na takie pyszności :)
IwonaKa 07.09.2014 14:55
sezon grzybowy w pełni,musze sprobować tego dania
Jagódka77 01.09.2014 14:25
muszę wypróbować , bo wygląda pysznie
R'n'G Kitchen 01.09.2014 08:28
Apetycznie wygląda
romanrafal
romanrafal 31.08.2014 16:05
fajny przepis
Stenka 31.08.2014 12:57
ciekawy przepis
Kejti 31.08.2014 12:35
Smacznie u Ciebie,a kolacja prezentuje się rewelacyjnie.Zrobiłam się głodna :-)
Mniam 31.08.2014 08:50
Świetny pomysł!
caralajna 31.08.2014 06:56
fantastyczne smaczne danie
Lidzia 31.08.2014 06:28
Pyszności.
Renataj 30.08.2014 23:19
Przepis na czasie - sezon grzybowy w pełni. Po najbliższym grzybobraniu wypróbuję .
Anna169Hosz 30.08.2014 22:11
Pięknie się prezentuje!
V_kuchareczka 30.08.2014 21:55
świetny pomysł warty wypróbowania
halina17 30.08.2014 21:14
Smacznie wygląda.
Katarzyna59 30.08.2014 20:39
ciekawy pomysł
gosia1988 30.08.2014 20:37
fajny przepis
Pani Domu 30.08.2014 20:33
fajny pomysł, super wygląd
pestka 30.08.2014 19:50
super danie
Janina 30.08.2014 19:43
Ale pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak