Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo - najpyszniejsze :)

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na leczo i odpowiedź na pytanie, jakie przyprawy do leczo będą najlepsze.

Składniki:

kiełbasa 500 gramów
cukinia 1 kilogram
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
szalotka 4 sztuki
marchew 1 sztuka
pieczarki 400 gramów
pomidory krojone z puszki 2 puszki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Porada

Przed podaniem posypać zieleniną, podawać z chlebem.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo - najpyszniejsze :)

Leczo to niezwykle aromatyczny, pełen smaku gulasz z sezonowych warzyw i kiełbasy. O smaku decydują składniki, ale także przyprawy. Często zastanawiamy się jakie przyprawy do leczo będą najlepsze? Do leczo sprawdzą się:

  • ziele angielskie i liść laurowy - dodane na początku duszenia warzyw
  • zioła: tymianek i oregano - dają aromat i świetnie się komponują z cukinią, pomidorami i papryką
  • papryki - słodka i chili - dodadzą koloru i pikantności daniu;
  • pieprz czarny - grubo mielony lub świeżo mielony - obowiązkowo, bo dodaje leczu wyrazistości.

Kroki postępowania

1
Warzywa umyć.
Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę i marchewkę.
Krok 1 - Leczo - najpyszniejsze :) foto
2

Następnie dodać kiełbasę. Jakie przyprawy do leczo? Przede wszystkim na początek dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy: paprykę, chili, tymianek i oregano.

Krok 2 - Leczo - najpyszniejsze :) foto
3

Kolejno dodajemy papryki, cukinię, smażymy ok. 5 minut

Krok 3 - Leczo - najpyszniejsze :) foto
4

Jak składniki zmniejszą nieco objętość dodajemy pieczarki, podsmażamy. Na koniec dodajemy pieprz czarny grubo mielony.

Krok 4 - Leczo - najpyszniejsze :) foto
5
Całość zalewamy pomidorami z puszki, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut.
Krok 5 - Leczo - najpyszniejsze :) foto

Leczo ma różne oblicza, w zależności od dodatków, może być daniem wegetariańskim, mięsnym, z grzybami lub z warzywami strączkowymi.

Zobacz przepisy na:

Leczo z cukinii do słoików 

Leczo bez papryki 

Leczo z papryką i bakłażanem 

Leczo z cukinią i kiełbasą 

Leczo z fasolki szparagowej 

Leczo z kalafiorem 

Leczo z kaszą 

Leczo z mięsem mielonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 26.08.2014 19:54
Takie lubię.
Joannasz3190 26.08.2014 12:50
Pyszności :)
Helena63 26.08.2014 11:42
Leczo jest bardzo dobre.Ja zwykle zamiast kiełbasy daję pierś z kurczaka.Leczo ma wtedy mniej kalorii i jest zdrowsze.
Kuchenka 26.08.2014 11:36
ładnie wygląda
gosia561 26.08.2014 11:28
lecza zawsze smacze
Megg 26.08.2014 10:11
Pycha. Lubie takie
mysliwy
mysliwy 26.08.2014 09:43
uwielbiam, dawno już nie jadłem...
Wiktoria29 26.08.2014 08:54
bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak