Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ogórki konserwowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek zielony 5 kg
koper 1 wiązka
korzeń chrzanu 1-2 szt
czosnek 2-3 główki
Gorczyca biała cała Prymat 12-15 na słoik
Liść laurowy suszony Prymat 1 na słoik
ziele angielskie 2-3 na słoik
woda 5 l
cukier 0,35 kg
sól 0,1 kg
ocet 10 % 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ogórki konserwowe

Ogórki dokładnie umyć, podobnie jak koper. Czosnek i chrzan obrać. Na dnie słoika układamy chrzan, koper, czosnek, następnie ziele angielskie, gorczycę i liść laurowy.Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą. Wrzątkiem zalewamy ogórki, zkręcamy i jeszcze gotujemy prze ok. 7-8 min. Po zagotowaniu wyciągamy słoik i odwracamy do góry dnem na ok. 12 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 24.10.2010 07:52
lubię konserwowe ogóreczki
Islanzadi 18.10.2010 14:21
Jak dla mnie najlepszy dodatek do obiadku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak