Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort bezowy - truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 szt
cukier 1/2 kg
woda 1/4 litra
masło trochę
truskawki świeże 1/2 kg
cukier 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier wanilinowy do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy - truskawkowy

Z cukru i wody ugotować syrop, tak gęsty, żeby kropla nie spływała z łyżki lecz rozpadała się. Ubić pianę i zaparzyć wlewając po trochu gorący syrop. Przygotować naczynie z wrzącą wodą, wstawić na parę naczynie z pianą i ubijać 30-40 min, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać dalej, aż do zupełnego ostudzenia. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem i wyciskać szprycą lub tubką okrągłe drobne bezy. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć.
Owoce oczyścić z szypułek, umyć i osączyć na sicie. Żelatynę zmiękczyć w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuścić w 2-3 łyzkach wrzątku. Ochłodzoną śmietankę ubić dodając cukier waniliowy i żelatynę. Bezami Wyłożyć tortownicę i nalożyć owoce, przesypując je cukrem. Przykryc ubitą śmietanką, ubrać na wierzchu i zamrozić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 31.08.2010 06:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak