Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna rolada biszkoptowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa cygaretkowa

margaryna 32 gramy
cukier puder 32 gramy
białko 32 gramy
mąka pszenna 32 gramy
kakao 1 łyżeczka

Biszkopt

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki

Masa

margaryna 150 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
amaretto 1 łyżka
truskawki 80 gram

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie
truskawki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna rolada biszkoptowa

Kroki postępowania

1
Masa cygartekowa:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzór kwiatka.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Krok 1 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
2
Biszkopt:
Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem.
Krok 2 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
3
Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
4
Masa :
Margarynę utrzeć na puch. Następnie dodać żółtko i dobrze wymieszać. Partiami dodawać cukier i cały czas ucierać na krem. Dodać amaretto i wymieszać.
Krok 4 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
5
Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć i zblendować. Po łyżce dodawać do margaryny i cały czas mieszać.
Krok 5 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
6
Wykonanie:
Rozwinąć roladę, rozsmarować krem i ułożyć plasterki truskawek. Na truskawkach rozłożyć pokrojoną galaterkę.
Krok 6 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto
7
Zwinąć ściśle, zawinąć w folią aluminiowa i odłożyć na noc do lodówki. Smacznego!
Krok 7 - Wiosenna rolada biszkoptowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 22.08.2014 15:30
wygląda przepysznie
Renataj 21.08.2014 08:44
Pracochłonne ale efektowne i smakowite.
monikaT83 19.08.2014 21:28
ślicznie dziękuję za miłe komentarze:)
w mojej kuchni 19.08.2014 10:41
lubie takie ciasta..
VioletoweKucharzenie 19.08.2014 10:33
Pracochłonna ale za to jak wygląda!
Krystyna32 19.08.2014 07:15
smaczna rolada
Ankha 19.08.2014 06:33
Cóż za koronkowa robota :) Świetnie wygląda Twoja rolada :)
BernadettaP 18.08.2014 22:41
Ale śliczna roladka ! Z chęcią bym kawałek porwała !
2milutka 18.08.2014 22:10
świetna rolada!
irenka 18.08.2014 21:58
pyszny deserek do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak