Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka imieninowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynki wieprzowej 3 kg
soli 3 łyżeczki
majeranku 3-4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziela angielskiego 10 ziaren
pieprzu 10 ziaren
jałowca 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka imieninowa

Mięso opłucz, osusz. Pokrusz liście laurowe,pieprz, pieprz, ziele angielskie i jałowiec zmiażdż, wymieszaj z solą i majerankiem. Szynkę natrzyj mieszaniną soli i ziół oraz czosnkiem ( wraz z olejem). Zawiń w folię, włóż do lodówki. Włóż mięso do rękawa foliowego, ułóż na blacie, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C. Czas pieczenia ustal na podstawie wagi mięsa( godzina na każdy kilogram). Wyłącz piekarnik, niech szynka ostygnie w rękawie. Przestudzoną wyłóż na półmisek, udekoruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak