Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding czekoladowo-bananowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 15 dag
cukru pudru 10 dag
mąki pszennej 15 dag
jajek 2 szt.
kakao 3 łyżki
mleko 30 ml
czekolady gorzkiej 7 dag
syropu klonowego 30 ml
śmietany 30% 100 ml
cukru trzcinowego 12 dag
banan 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding czekoladowo-bananowy

12 dag masła utrzeć z cukrem pudrem do białości. Kolejno dodawać jajka, przesianą mąkę, kakao i mleko. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta i gładka. Banana obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i dodać do masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Kokilki posmarować masłem, posypać delikatnie mąką i napełnić masą czekoladowo-bananową. Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do ¼ wysokości wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około godzinę.

Przygotować sos: 3 dag masła, cukier trzcinowy, syrop klonowy i śmietanę umieścić w rondelku i podgrzewać, aby składniki się połączyły.

Pudding podawać polany przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 05.06.2012 19:54
super
Bożena13 14.01.2011 20:33
muszę spróbować;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak