Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZTUKA MIĘSA W ZIEMNIAKACH

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
tłuszcz 10 dag
cebula 20 dag
mąka 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
wołowina bez kości 60 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: SZTUKA MIĘSA W ZIEMNIAKACH

Mięso z rosołu pokroić na drobne kawałki. Zrumienić na tłuszczu pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Ostudzić, wbić żółtka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W wyszorowanych ziemniakach wydrążyć środki (ścianki powinny być dość cienkie), ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, posolić i wytrzeć. Wydrążone ziemniaki wypełnić na przemian cebulą i posiekanym mięsem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, piec około 25 minut. Podawać z sosem beszamelowym, grzybowym lub pomidorowym i pikantnymi surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak