Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek porzeczkowy

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej 3/4 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta

MUS PORZECZKOWY

czarna porzeczka 500-600 gram
cukier 1 łyżka

MASA SEROWO_PORZECZKOWA

śmietana 30% 250 ml
ser biały 0,5 kg (z wiaderka)
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki lekko kopiate
mus owocowy 1 szklanka porzeczkowy mus
cukier puder 3 łyżki

GALARETRKA

mus owocowy 1 szklanka porzeczkowego
woda 1 szklanka
galaretka porzeczkowa 1 sztuka
cukier do smaku

DODATKOWO

bita śmietana do dekoracji
porzeczki do dekoracji

Porada

Bardzo smaczny, mocno porzeczkowy, orzeźwiający torcik. Idealny dla miłośników mniej słodkich wypieków.

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 1 - Serniczek porzeczkowy foto
2
MUS:
Porzeczkę myjemy i odsączamy. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, by porzeczka puściła sok. Jeszcze ciepłą porzeczkę miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanki musu. Jedna szklanka będzie potrzebna do masy serowo-porzeczkowej, a druga do wierzchniej galaretki.
Krok 2 - Serniczek porzeczkowy foto
3
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy.
Krok 3 - Serniczek porzeczkowy foto
4
Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa zastygła.
Krok 4 - Serniczek porzeczkowy foto
5
Wodę oraz mus umieszczamy w garnku i razem podgrzewamy. Do gorącej mieszaniny wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do jej rozpuszczenia. Ewentualnie możemy jeszcze posłodzić. Tak przygotowaną galaretkę pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na zastygnięta masę serowo-porzeczkową. Ponownie wstawiamy tort do lodówki by galaretka zastygła.
Przed podaniem dekorujemy.
Krok 5 - Serniczek porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.08.2014 23:47
Ciasto na medal.
Klausia 16.08.2014 14:27
wygląda nieziemsko :)
wedith1 15.08.2014 12:05
Wygląda obłędnie! :)
halina17 14.08.2014 20:03
Smacznie wygląda.
agnieszka214 14.08.2014 17:56
ciasto naprawde super wyglada
czekoladka_m 14.08.2014 17:42
Bardzo apetyczny:)
AnnieB 14.08.2014 14:15
świetny jest!!
Anna20 14.08.2014 12:56
Pyszne są Twoje ciasta :)
molanka 14.08.2014 11:46
ale apetycznie wygląda
Mniam 14.08.2014 11:41
Jaki śliczny ten serniczek.
gosia56 14.08.2014 11:00
super serniczek;)
Kolorowa 14.08.2014 09:48
Jak zawsze ekstra !
Ewelina1991 14.08.2014 09:30
wspaniale wygląda
Wiktoria29 14.08.2014 09:05
wygląda rewelacyjnie
Pyszota 14.08.2014 08:57
super przepis
Ania84 14.08.2014 08:55
rewelacja po prostu cudo:)
Renataj 14.08.2014 08:42
Piękny widoczek, bardzo kuszący:)
Magula 14.08.2014 08:28
Cudowny, idealne równe warstwy
luna76 14.08.2014 08:20
cudeńko!!!!
Pietruszka 14.08.2014 08:20
wygląda rewelacyjnie
engie23 14.08.2014 08:16
apetyczny :)
bhb8 14.08.2014 08:00
z chęcią bym spróbowała
iziona 14.08.2014 07:08
Wyglada zachwycająco
Noruas 13.08.2014 23:35
wspaniałe ciasto!
norweska20 13.08.2014 23:22
pyszności..jak zawsze u ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak