Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
mleko 140 ml
woda 140 ml
drożdże świeże 15 gram
masło 40 gram
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty składników. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. Z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki 10 minut na grzałkach góra-dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ali 29.08.2014 12:10
@Ben-ka: przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie zaglądam do swoich przepisów, powinny być jakieś powiadomienia, czy coś :) Od lat piekę pieczywo i po wielu doświadczeniach stwierdziłem, że rozczyn to ściema, nie jest potrzebny :)
asiczekz 15.08.2014 08:13
ja też muszę sprobować, Twoje wyglądają bosko :)
AnnieB 14.08.2014 14:16
jeszcze nigdy sama nie piekłam bułek, muszę spróbować.
Wiktoria29 14.08.2014 09:08
rewelacja, spróbuję też taki upiec
ice cubes 14.08.2014 08:03
wyglądają apetycznie
iziona 14.08.2014 07:09
Uwielbiam domowe bułeczki, a takie proste to dopiero są rewelacyjne bo mało przy nich pracy, a smak rewelacja
everay 13.08.2014 21:19
świetnie wyglądają
ben-ka 13.08.2014 20:05
Nie robisz rozczynu? wrzucasz wszystko jak leci? jeśli tak,to coś dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak