Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania naleśnikowa Eli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

milone mięso 1/2 kg
cebula biała 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
PUSZKA POMIDORÓW 850 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
sól do smaku
olej do smażenia
pieczarki 1/2 kg
paczka szpinaku mrożonego 450 g
jajko 1 sztuka
margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
camembert 100 serek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania naleśnikowa Eli

Pozostałe składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka piwa jasnego
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej(około)
sól

Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 litra mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
ser żółty tarty

Farsz 1
Mięso przesmażyc na gorącym oleju,dodać posiekaną 1 cebulę,4 ząbki czosneku przeciśniętego przez praskę i smażyć razem aż cebula i mięso nie będą surowe.Dodać pomidory z puszki(jeśli są całe,rozdrobnić),przyprawy(przyprawę do mielonego,paprykę,sól,pieprz) i dusić,aż sok odparuje,a mięso będzie miękkie.

Farsz 2
Pieczarki pokroić,wrzucić na gorący olej,dodać pokrojoną drobno 1 cebulę,sól,pieprz i przesmażyć,aż pieczarki odparuja sok.Zdjąć z ognia,dodać serek camembert pokrojony na małe kawałki i wymieszać.

Farsz 3:
Szpinak rozmrozić i odparować,dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawy.Margarynę roztopić,dodać mąkę,przesmażyć,dodać(nie wlewać wody)do szpinaku i przesmayć.Jajko dokładnie roztrzepać i powoli wlewać do szpinaku,ciągle mieszając.

Ciasto naleśnikowe:
Piwo i wodę wlać do garnka,dodać jajka,olej,sól i zmiksować.Dodawać mąkę w czasie miksowania.Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Usmażyć 4 naleśniki.Ja smażyłam na patelni kwadratowej 28 cm.

Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć.Zdjąć rondel z ognia,wlewać powoli mleko,ciągle mieszająć trzepaczką.Doprawić czosnkiem,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Gotować,aż sos zgęstnieje.

Na dno naczynia(patelni) włożyć 1 naleśnik,farsz szpinakowy,1/4 sosu beszamelowego,2 naleśnik,farsz mięsny,1/4 sosu beszamelowego,3 naleśnik,farsz pieczarkowy,1/4 sosu beszamelowego,4 naleśnik,1/4 sosu beszamelowego i na górę starty ser żółty.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,około 35 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 30.06.2011 11:27
pycha
indi 30.06.2011 11:27
pycha
Magdalena80 31.03.2011 23:58
pyszne
Pajecznik 07.12.2010 00:33
naleśniki z piwem... to wróży czwartkowy obiad
Ewa104 18.11.2010 13:47
Pycha!
wedith1 28.08.2010 10:04
po prostu- rewelacja!
bernika 20.08.2010 22:35
ciekawe.
polly66 19.08.2010 07:51
jestem ciekawa tego ciasta z piwem ale szpinak bym zamieniła;)
Agnieszka_B 06.08.2010 14:39
Pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak