Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 5 szt
margaryna 250 g
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
MASA ORZECHOWA:
masło 200 g
cukier waniliowy 1 opak
mleko 2 szkl
cukier 5 łyżek
kasza manna 3 łyżki czubate
polewa czekoladowa
masło 1 łyżka
mleko 3 łyżki
czekolada 100 g
ponadto :
dżem śliwkowy 1 słoiczek
Biszkopty 1 paczka
galaretki 2 szt
orzechy włoskie 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i orzechami

CIASTO

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA

Orzechy zalać szklanką mleka.

Wsypać 3 łyżki cukru, chwilę gotować.

Pozostałe mleko, cukier waniliowy i kaszę ugotować.

Masło rozetrzeć z resztą cukru.

Dodawać do masła, ostudzony krem.

Na koniec dodawać masę orzechową, dobrze utrzeć.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki połączyć i zagotować.

ORZECHOWIEC

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.

Piec przez około 20 minut w 180 stop.

Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować dżemem, pokroić na 3 części i zwinąć w roladki.

Piec przez 25 minut.

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. ja dałam cytrynowe.

Płat ciasta posmarować kremem.

Ułożyć roladki.

Zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do stężenia.

Ponownie posmarować kremem.

Ułożyć biszkopty i polać polewą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 01.07.2011 15:35
Wygląda bardzo apetycznie:)
eli82 28.05.2011 13:47
musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak