Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka poznańska 1 kg
drożdże świeże 50 g
zakwas żytn 1/2 słika po dżemie
słonecznik łuskany 1 szklanka
siemię lniane 3 łyżki
sezam 3 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek Eli

Do przesianej mąki dodać sól,słonecznik,siemię,sezam i wymieszać.W 1/2 litra wody rozpuścić drożdże i cukier.Wlać do mąki z dodatkami,dodać zakwas,wlewać stopniowo wodę(nie od razu całą,bo może być za dużo) i dokładnie wymieszać.Oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto po wyrośnięciu jest dość wolne.Dwie podłużne formy babkowe wysmarować margaryną.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.Ciasto wyrównać dłonią zwilżoną wodą i włożyć do zimnego piekarnika.Ustawić temperaturę 50 stopni na 30 minut.Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 1 godzinę.Smacznego!

Zakwas:wsypać mąkę żytnią żurkową do słoika po dżemie,dolać 3 łyżki gotowego zakwasu na żurek i dolać ciepłej wody.Zakwas musi być gęsty,prawie papkowaty.Zakwas zostawić w cieple na 2-3 dni.Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.Po ubraniu 1/2 słoika uzupełnić do pełna i dalej można przechowywać w lodówce,aż do następnego wypieku chleba,zawsze uzupełniając do pełnego słoika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 15.04.2011 09:39
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak