Sposób przygotowania

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze.Lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.
Sos:połowę jagód zmiksować,dodać wody,cukru,resztę jagód i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Makę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    ładne zdjecie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    aż slinka leci zwlaszcza z tą polewa :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !