Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 40 dag
mięso mielone wieprzowo-wołowego 50 dag
cebula 3 szt
sól,pieprz,słodka czerwona papryka do smaku
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
kapusta włoska 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kasze jęczmienną,ryż ugotować . Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć razem z mięsem na patelni . Podsmażone mięso z cebulką dodać do ugotowanego ryżu i kasza jęczmiennej wymieszać doprawić przyprawami do smaku .

Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście ,starając się ich nie uszkodzić . Pościnać zgrubiałe części . W garnku zagotować wodę , do wrzątku wkładać liście na minutę tak żeby zmiękły.Odsączyć.
Na sparzone , miękkie liście nakładać farsz, zwijać gołąbki.W dużym garnku położyć na spód liście kapusty a na nich układać dość ciasno gołąbki.

Wszystko polać wodą(lub bulionem). Dusić na małym ogniu pod przykryciem (w czasie gotowania dolewać jeśli to konieczne dolewać wodę). Gotować aż gołąbki będą miękkie.
Podawać z sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.09.2012 13:34
przepadam za gołąbkami
Andysz 07.06.2012 15:22
ja również uwielbiam gołąbki;)
ZEWA 18.01.2012 10:28
uwielbiam gołąbki
IZABELA29 21.05.2011 13:16
pysznie
Malinka 26.10.2010 18:47
Na pewno bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak