Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konserwowe ogórki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

ogórki 3 kg
czosnek ząbki
koper świeży
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
ziele angielskie

zalewa

woda 12 szklanka
sól 3 łyżki
cukier 11 szklanka
ocet 10 % 2 szklanka

Porada

moja mama nauczyła mnie stawiać słoiki do góry dnem po pasteryzowaniu, łatwo można wyłapac które są niedokecone.

Przepis i sposób przygotowania na: konserwowe ogórki

ogórki dokładnie myjemy, do słoików, wkładamy do każdego słoika jeden: liść laurowy, ziele angielskie i jeden ząbek czosnku, oraz kilka ziaren gorczycy, następnie wkładamy ogórki.
Wode łączymy z octem solą i cukrem, gotujemy, taką zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy wieczka, następnie pasteryzujemy ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak